Institut za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica ukazao je na Svjetski dan pčela, 20. maj, da su pčele važne u smislu održive poljoprivrede i stvaranja radnih mjesta na selu.
Oprašujući povećavaju poljoprivrednu proizvodnju i tako održavaju raznolikost na našim poljima i na našim tanjirima. Osim toga, milionima ljudi daju posao i važan su izvor prihoda poljoprivrednika, kažu iz Instituta.
Ipak, navode da naučna istraživanja pokazuju da je sve više negativnih učinaka na zdravlje pčela, što ih čini sve ugroženijima.
“To od nas zahtijeva dodatnu brigu o njihovu opstanku, jer štetni faktori uzrokuju pad otpornosti pčela, što utječe na njihovu osjetljivost na bolesti, štetnike i slično. Osim toga, to je problematično i u smislu zaštite i očuvanja okoliša, jer pčele njeguju biološku raznolikost u prirodi i pozitivno utječu na cijeli ekosistem, te su dobar pokazatelj stanja okoliša”, istakli su iz Instituta.
Govoreći o značaju pčela istaknuto je da su vijekovima pčele, među najvrijednijim bićima na planeti, koristile ljudima, biljkama i okolišu.
Prenošenjem peludi s jednog cvijeta na drugi, pčele i drugi oprašivači omogućuju ne samo proizvodnju obilja plodova, orašastih plodova i sjemenki, već i veću raznolikost i bolju kvalitetu, pridonoseći prehrambenoj sigurnosti i prehrani.
Kako bi se postigla svijest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihovog broja u svijetu, Ujedinjeni narodi proglasili su 20. maj svjetskim danom pčela.
Ove godine FAO (Organizacija za prehranu i poljoprivredu, organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda) će proslaviti Svjetski dan pčela 20. maj virtualnim događajem temom “Bee engaged: Celebrating the diversity of bees and beekeeping systems – Budi uključen: slavljenje raznolikosti pčela i pčelarskih sistema”.
Događaj na kojem će učestvovati stručnjaci i praktičari za pčele i oprašivače iz cijelog svijeta otvorit će videoporukom glavnog direktora FAO-a QU Dongyua. Događaj će podići svijest o važnosti širokog spektra pčela i održivih pčelarskih sustava, prijetnjama i izazovima s kojima se susreću te njihovom doprinosu za život i prehrambene sustave.